Tuki

Raskaudenkeskeytyksen käsitteleminen on yksilöllinen prosessi, jossa toiset tarvitsevat enemmän tukea kuin toiset. Läheisten tuki on tärkeää, mutta sen lisäksi myös julkiset tahot sekä erilaiset yhdistykset tarjoavat tukea raskaudenkeskeytyksen kokeneille tai sitä harkitseville naisille.

Tuki sairaalassa

Ennen keskeytystä keskustellaan lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa toimenpiteestä. Usein on myös mahdollista tutustua etukäteen toimenpidehuoneeseen. Mielessä voi risteillä monenlaisia kysymyksiä, joista on hyvä keskustella. Ennen keskeytystä on mahdollista keskustella myös esimerkiksi sairaalan sosiaalityöntekijän tai sairaalateologin kanssa.

Keskustelu tärkeää myös keskeytyksen jälkeen

Keskeytyksen jälkeen keskustelut lääkärin tai sairaanhoitajan kanssa voivat auttaa käsittelemään tapahtunutta asiaa. Myös sosiaalityöntekijä on tavattavissa sairaalassa.

Oman kunnan terveyskeskuspsykologilta on mahdollista saada keskusteluapua. Lähete psykologille pyydetään lääkäriltä. Psykologeja työskentelee myös perheneuvolassa, jossa perheitä tuetaan äkillisissä muutoksissa. Halutessa voi yhteyttä ottaa myös mielenterveystoimistoon. Psykologille menemistä ei kannata empiä jos tuntuu, että keskustelulle on tarvetta. Myös opiskelijaterveydenhuolto ja YTHS tarjoaa psyykkistä tukea. Tämän lisäksi Sexpo-säätiö tarjoaa neuvontaa anonyymisti sekä puhelimen että netin välityksellä.

Perinnöllisyysklinikat

Kun raskaus on keskeytetty tai sitä harkitaan keskeytettäväksi sikiöllä todetun sairauden tai vamman vuoksi, vanhemmat voivat halutessaan ottaa yhteyttä perinnöllisyysklinikkaan. Perinnöllisyyshoitajan tai perinnöllisyyslääkärin kanssa keskustellaan muun muassa riskistä sikiöltä löydetyn vamman tai sairauden uusiutumisesta mahdollisissa seuraavissa raskauksissa.

Vertaistuki

Sivustoltamme voit lukea abortin tehneiden erilaisia tarinoita. Abortti on yksilöllinen kokemus ja siksi halusimme tarjota jokaiselle mahdollisuuden kirjoittaa mahdollisimman avoimesti kokemuksistaan. Tarinoita vielä lähettää edelleen osoitteeseen aborttitieto@gmail.com.

Tähän tekstiin on saatu ideoita verneri.net verkkopalvelusta.


Muut sivut:

Perusfaktat abortista
Raskaudenkeskeytyksen menetelmät
Psyykkiset ja fyysiset vaikutukset
Tuki
Asiallinen kohtelu